Tuesday, 10 October 2017

apa itu sourdough??




assalamualaikum..

hai haiii...rinduuu nak berblog...weee...masa x menyebelahi kamii...harini baru berkesempatan setelah lama kita x update pape..huwaa..blog suam camnilah kan..hi hi hi

aku nak kongsi kat korang..ape yang aku sedang gila-gilakan sekarang.... SOURDOUGH (sd)!! eh apa tu sourdough? SOURDOUGH ni doh masam..bahasa yang paling senang paham sourdough ni mcm yis aka mauripan..tapi lebih sihat lagi menyihatkan....n nak tau kenapa aku cakap dia lebih sihat...sebab dia boleh mengurai gluten dalam tepung gandum yang kita suke sangat makan tu....supaya usus kita senang nak hadam/proses.. kan sihat tu..

dulu aku pon xtau apa sourdough ni tau..tapi sejak aqim eczema ni..banyak aku belajar n belajar...selain untuk die...kami sekeluarga pon dapat manfaat..alhamdulillah..^-^ Allah tahu ape yang terbaik buat kita..;)

jom cikidaaaauuttt pic-pic kat bawah ni...


Image may contain: text

ni cara-cara atau langkah-langkah nak menghasilkan stater sourdough..ikut step by step..kegigihan ini yang membawa kita kerah hidup yang lebih sihat..yeaayyh..

Image may contain: indoor and food

ni mase memula dulu..bende yang pertama aku nak buat pakai sourdough ialah cracker die...rangup! krup krap...

Image may contain: food and text

donut sd..

Image may contain: food and indoor

bun manis...memula aku xpercaya tau...dengan sourdough blh buat roti...rase die...bukanlah setanding roti2 kat kedai tu..tapi aku sure die sihat sedikit dari roti2 yang lain...:)setakat nak lepas craving abg aqim nk makan roti..aku rase ok kut...tp mommy adik2 pon makan sekali...adik dia siap cicah dengan madu asli..hi hi hi..

Image may contain: dessert and food

bun manis inti coklat..

Image may contain: food and indoor

cracker sd.perasa plain..next time kita buat perasa garlic plak..tapi kena amik mood..sbb nk menggelek die..amboi..makan cepat je abis..hehe..membuatnya memerlukan ketekunan maksimum!

Image may contain: food

pagoda...feveret anak2 ni...lepasni nak try yang sira...tuk cik husband kita..;)

Image may contain: food

mee carrot sd...ni kali ke dua aku buat mee pakai sd..5 jam proof bagi sd buat kerja...;)

insyaaAllah next time aku kongsikan resepi-resepi dari sourdough okay...nak sihat dengar nasihat..^^

sekian..daaaaa..babaiiii

p/s : doakan aku lebih tekun menulis entry2 di masa akan datang ok..ni aku kidnap internet opis..xpe bos aku lemah lembut orangnya...kikikikiki..

Thursday, 2 February 2017

HANNAH FOUNDATION BYHS

Assalamualaikum..

No automatic alt text available.


Arini aku nak kongsikan tentang Hannah Foundation super best n terbaik ni...alhamdulillah..sangat serasi dengan kulit aku...mula-mula apply pada kulit..fuhh..sejuk berangin je terasa...sapu nipis senang sangat meresap...n aritu seharian aku pakai keluar...berpanas still maintain X BERCAPUK X BERMINYAK! aku jarang sangat pakai foundation ni...dulu pernah pakai jenama xxxxx...bila panas..berminyak oii..pastu siap kena tacap bagai! tapi dengan hannah...kompiden level aku naik bertingkat-tingkat!hewhewhew..penpeling cantik sokmo terase bila pakai hannah ni..

Kandungan Hannah ni Natural semuanya...tanpa kimia..n Hannah Foundation ni LULUS KKM tau..insyaaAllah selamat di gunakan...gunakan tanpa was-was..kat bawah ni aku ni aku kongsikan kenapa Hannah Foundation ni best n best n best!

Hannah Foundation byHs . 🍃Leaf Extract , LULUS KKM & halal 🤗



 #KKM NO : NOT161001705K


HANNAH FOUNDATION
🌸2x Vit E (Argan Oil)
🌸SPF50 (pelindungan UV) 
Kebaikan dari HANNAH
🍁Merawat Cela & Kusam
🍁Memudarkan jerawat/Jeragat
🍁Merawat kedutan n garisan halus
🍁Melembapkan kulit
🍁Memutihkan kulit
🍁Merawat kulit berminyak

Lagi,lagi & lagi...
🍀Boleh thn spnjng hari 8-12 jam
🍀Menghalang dari kesan sinar UV
🍀Mesra Wuduk (mudah di bersihkn)
🍀Glowing dan flawless
🍀Tidak melekit
🍀Tidak kering
🍀Tidak berminyak
🍀Tekstur yg mudah diratakan
🍀Tidak bercapuk .
🌹



Pemakaian harus la sempurna dan halus kesannya seperti tidak memakai foundation yg terlalu tebal mgikut kesesuaian cuaca kite skrg.. sesiapa pn boleh pakai tau hannah ni..x kiralah ibu preggy,remaja, wanita bekerja malah org lelaki pn boleh pakai tau..kerana HANNAH bebas bhn kimia..so x perlu risau akn kesan sampingan seperti lebam n sbgainya.

berminat nak try Hannah???


boleh whatsapp
0189113752/ct ;)


Antara testimoni-testimoni pemakai Hannah Foundation super duper best!


Image may contain: 1 person, text

Image may contain: 2 people, text

Image may contain: 2 people, text

Image may contain: 1 person, text

Image may contain: 2 people, text

Image may contain: 1 person, text and close-up
inilah aku..calit-calit hannah..siap! sapu nipis je..di oles2 dengan jejariku ini...ha..kompiden skit nak selfie...aku ni simple je...xperlu maskara bagai...sapu foundation hannah je pon da cukup bagi aku..no filter 360 bagai..phewww..hihihi


Image may contain: 1 person, smiling, text

ni testimoni diri sendiri^^ sebarang pertanyaan boleh whatsapp 0189113752/ct
aku pakai n aku jual...aku jual sebab aku yakin dengan product ni...jom BERNATURAL N GLOW dengan HANNAH FOUNDATION BY HS ni....korang pasti akn jatuh cinta berkali-kali dengan hannah..wangiiiii..sejukk berangin...n xperlu risau kusam x bermaya dah..sapu hannah..settle!:) 

sekian..dari penjual hannah foundation yang penpeling cantik selalu dengan Hannah...hewhewhew..

Monday, 13 June 2016

Bomba penyelamat negara!

assalamualaikum..

haa..ko da kenapa kan tajuk kehmain lagi...bulan meyambut bomba sedunia ke..eh x..hehe...macam ni..citanye...

semalam duduk borak santai dengan hero si haqim...tetiba die cakap bile besar saya nak jadi bomba! eh..heheh..sebelum ni memang x pernah tanya pon cita-cita die....tetiber je bgtau mommy besar nak jadi bomba...so bermula la dialog ibu dan anak..

mommmy tanya kenapa nak jadi bomba..die jawab..' boleh tolong orang padamkan api...nanti org talipon..hello2 tolong2 ade api..sambil dengan gaya sekali die jawab..haha,..mommy happy dengar....ape pon perkembangan anak2 terutama aqim buat aku happy sgt! sebab antara anak aku yang tiga org die yang spesel sgt...

anak yang di beri ujian sakit eczema dr kecik...asma..masuk wad dulu memang selalu sangat,..sekarang da semakin ok...sampai sekarang pergi terapi pertuturan...sebab pertuturan dia ade sedikit pelat..n ade sesetengah huruf susah untuk die sebut terutama ''K'' n patah perkataan yang ade "NG''..

kuatkan semangat...mommy doa aqim berjaya dunia akhirat..in shaa Allah..amin...


buah hati hamba...

haaa..tu dia si robocar poli punye bomba..mommy x tau ape nama die...heheheh...mungkin jugak citer ni mempengaruhi die untuk menjadi seorang bomba...xpe anak..mommy doakan semoga awak berjaya mencapai cita-cita awak...amin...


sekiannn...;)