Tuesday, 20 August 2013

::pengalaman bersalin....::

assalamualaikum....
baby dina da nak masuk 2 bulan...aku baru ade mase nak story pengalaman bersalinkan die...thehehe..ok la kan...kenangan tuk die besar nanti...bile die bace blog aku...oh..macam ni rupenye mummy aku bersalinkan aku....keh4!ntah ade x idok blog mase zaman die nanti...ntah2 ade yang lebih canggih....yela kan...zaman makin maju...manusia makin advance!
aku caeser....so,bile-bile tarikh jela pilih nak bersalin...macam artis kan..agak2 nak anak lahir hari merdeka...pilih 31 ogos...agak2 nak jadi anak tahun baru pilih la lahir 01.01.****....tapi aku x la pilih macam tu...Dr kate dina memang x boleh lahir lambat dari tarikh due 29.06....air ketuban aku banyak....takot ade komplikasi lain...on time....aku kena force normal kalu still xde tanda2 bersalin...so lepas bincang dengan en suami..kami sepakat nak pilih 21.06.2013 bersamaan hari jumaat...seminggu awal dari tarikh jangkaan bersalin...secare caeser...bile da tau tarikh...alahai..memang ketak lutut aku nih....gilew kalu cakap x takot kan?
ari khamis malam tu...12malam aku da start puase....coz nak caeser pkol 8.30pagi...malam tu memang x boleh nak tido langsung...duk pegang tangan suami....mak ai takot ya amat....dok zikir dalam hati...mudah-mudahan selamat la aku hendaknye....dalam pade x ngantok...terlelap jugak la mate ni....siap kunci jam pukol 6....barang2 semua da siap prepare...juz tinggal nak angkut masuk dalam kereta je....sebelum pergi...cium tangan abah mertua...mintak restu...cium tangan wan..n x lupe jugak tangan suami...sejuk2 rase tangan..cium haqim...sedey nak tinggalkan die....air mate macam nak mengalir....takot sangat....pukol 6.45 gerak....sampai2 je nurse suruh salin baju....baring atas katil sementare tunggu pakar bius...tangan da siap pasang drip...sementare menunggu tu...suami boleh masuk lagi....pakar bius sampai terus tolak masuk bilik ot....suami x boleh masuk...alahai...terkeluar jugaklah air mate ni....
dalam bilik ot...suasane mcm bilik bedah yang lain la...dulu haqim pon caeser...ingatkan dah ade pengalaman caeser xla takot...tapi sebenarnye...tetap same perasaan takot tu...mulut ni x henti berzikir...Dr bius tu memperkenalkan diri...n cakap juz bius separuh....mase die bius tu sakit jugak tau...kat belakang badan...aku genggam tangan nurse....pastu baring....mase tu automatik aku rase kaki kebas...sikit2 lame aku juz rase gegar2 je orang pegang...mase tu la aku jadi macam lemas...aku siap jerit...Dr saya x boleh bernafas..sy rase lemas...aku siap kibas2 tangan....x tahan...Dr terus tekup mulut aku dengan ape ntah...aku rase oksigen kot......die suruh aku tarik nafas panjang...hembus...tapi mase tu aku still rase semacam...sampai aku kibas2 tangan...sebenarnye aku duk set dalam fikiran takot...takot..tu yang bile hilang sikit keupayaan kaki...aku jadi lemas gitu...aduhai....mase tu memang takot sangat....Dr tu siap cakap mengucap dik..sabar..ye...ingat Allah...sampai macam tu skali...aku da out control....aku zikir banyak2...mengucap...lame2 tu baru la aku rase tenang.....tepat pukol 9.00pagi...lahir la puteri hati mummy...mengalir air mate aku...syukur sangat...baby girl.....lepas je baby keluar aku terus rase letih sangat...mate pon jadi layu...padahal bersalin caeser sikit tenaga pon aku x gune....aku pon terus pejam mate...tido....x pikir da dr nak wat ape...jahit ke...ape ke...da selamat..alhamdulillah.....pukol 10.20pg...aku da masuk ke wad biase...mase tu x sabar sangat nak tengok muke baby....even nurse kat situ x berape kasi..coz aku baru lepas caeser...die suruh berehat....tapi aku mintak jugak...last skali dapat la jugak pegang sekejap...dapat cium pipi die....syukur alhamdulillah....bile iangat2 balik klakar sangat...xpernah lagi kot orang bersalin siap kena ikat tangan kat sisi katil....dr takot aku gerak2 tangan lagi..tu yang tangan kena ikat tu...theheheh...ape2 pon...semuanye da selamat...alhamdulillah...sekarang duk fikir nak amik protection tuk menjarakkan kelahiran....takot nak dapat anak lagi...tapi nak anak lagi...adoi...boleh macam tu?orang kate...biaselah...tapi bile anak da besar nanti...automatik nak lagi....=)anak pembawa rezeki.....

fariha irdina.....yang membawa maksud sukacita,kegembiraan,kerberkatan,keharmonian kami...
alhamdulillah.....
mase lahir mate memang sepet habis....memang ikut aboh....tapi sekarang da lain benor da rupenye...(^_^)
ni mase sebulan umornye....da kena mix n match dek mummy....siap kamu anak....mummy da ready cekak rambot...baju kembang ngan reben2 tuk kamu....heheheh...
semakin bam2!
puting yang ke sepuloh!serius..memang puas nak cari puting yang sesuai tuk anak....yang die suke...kalau xde puting....anak ini suke menyanyi!heheheh...sy x mau die jadi artis!

anak da huuuwwwaaaa...mummy sibuk dok bergambo...hahahaha....
sekian.....(^_^)wink2!

13 comments:

tenku butang said...

putihnya baby diaa

E'in said...

ngeri bace pasal org nak bersalin nie... huhu

ctfand said...

salam..sy dah 2 anak sebelum ni..skg pregnant lagi. due hujung bulan 9. ingat-ingat lupe je kisah bersalin 2 anak yg dulu..he he. moge semua dipermudahkan. btw, jemput jalan-jalan di blog saya ye.. i pun dah follow..:)

::ct aman:: said...

tq...lain org lain pngalamannye..ape2 pngalaman pon....takot mcm mane pon...kena tempuhi jgk...da dpt pgang ank...ape pn lupe...sakit pn xigt dah...

SecretOfShaila said...

comelnya baby...geram tgk..^^

Norniwanie Nasarudin said...

Alhamdulillah semua selamat kan...Done follow sini..:D
Salam kenal-kenalan...

deno said...

Deno dtg dari segmen cikfie dan FOLOW sini^^ jom ke BLOG --->> DAYANGDENO

Mizz ErMa said...

itu lah, betapa besarnya pengorbanan seorang ibu nak lahirkan anak nih..czer ke, normal ke, sakitnya tetap ada kan..

★ aIsyaH ★ said...

pengalaman bersalin hanya perempuan y rasa..#eh?mmg la kan..hehe..

btw, cute nya pipi baby tu..cubitkn sikit utk sy..hehe..=)

::ct aman:: said...

alhamdulillah...=)tq ye

::ct aman:: said...

tq deno=)

::ct aman:: said...

iye ema...=)da slmt brsalin kn?tahniah=)

::ct aman:: said...

tq=)