Wednesday, 29 January 2014

:: semalam ::

assalamualaikum...

kelmarin punye cerita...arini baru berkesempatan mengadap pc lame sikit....semalam bawak abg haqim appointment Dr paeds surgical...untuk tetapkan tarikh operation bagi undescended testis abg haqim...Dr da tetapkan tarikh 18 feb ni untuk operation....di sebabkan rumah tersangat la dekat dengan hospital...lebih kurang 10 minit...so Dr pakar mencadangkan day care je untuk haqim...datang pagi...n kalu xde sebarang komplikasi after operation...ptg da boleh balik....so dari pagi tu die kena puase...mummy kena kejut die awl untuk sahur....operation di jangka pukol 11....

mummy sedey...takot...untuk abg haqim ni...tapi serahkan segalanya pada Allah dan Dr tu....menjalankan ape yang terbaik tuk kamu anak...sepanjang tiga tahun membesarkan die...banyak dugaan...tapi xpe...alhamdulillah...ujian demi ujian...menguatkan aku... athma + eczema...now nak operation plak....

minggu depan kena ambik darah nak pastikan die tiade ape2 masalah lain...dan boleh menjalani pembedahan tu....ya Allah...semoga segala urusan kami  di permudahkan.....


sesungguhnya aku memang x boleh dengar lagu ni...
"setiap hari kubayangkan..
setengah mati ku korbankan
apa pun akan ku lakukan...
demi kamu...demi kamu..."

fakhrul haqim...mase ni umor 2 tahun....



ape itu undescended testis??

Testes (testis, singular), commonly known as the testicles, are male sex glands that are responsible for producing sperm and sex hormones. Both testes are usually located inside the scrotum, next to the penis.In most boys, the testes initially grow in the abdomen and then move down into the scrotum before or just after birth.
Undescended testes (or cryptorchidism) is a condition at birth when one or both of the testes are not lowered into the scrotum, but stay in the abdomen or only move part way down into the scrotum.
In many cases, the testis will descend on its own before the child is three months old. If a testis is not in the scrotum by six months of age, it is unlikely that it will descend by itself and will need to be treated.

mintak doa kawan-kawan...mohon agar segala urusan kami di permudahkan...amin

sekian..

15 comments:

Sally Samsaiman said...

Ya Allah...kesian nya aqim...mmm...tabah la ye ct...semoga aqim lebih sihat lepas ni..insyaAllah :')

Niesa said...

Semoga dipermudahkan segala urusan ye kak.. InShaAllah semoga aqim diberi kesihatan yg berpanjangan..amin..

ct aman said...

tq sally...doakan ye....

ct aman said...

amin...tq niesa...

Kakzakie said...

Jgn bimbang ct. Anak buah kakak dulu lagi operation yg sama masa usia baru 2 ke 3 bulan sebab masa tu mak dia baru lepas confinement, tak tahulah kenapa doktor tak tunggu sampai 6 bulan macam article itu. Kecik aje operationnya cuma 1cm aje sebab nak betulkan kedudukan testis dia masuk sarungnya je. Lagi mudah masih kecik nak pantangkan selepas operation.

Kakak doakan moga semuanya berjalan lancar... Aqim kuat ye sayang...

.hasina. said...

semoga baik-baik shj ye. sy doakan in shaa allah

Ija Rased said...

moga urusan adik haqim dipermudahkan...ya allah berikan kesihatan yang baik untuk anak kecil ini.

ctfand said...

ct..doa ibu adalah antara doa2 yang tidak ditolak dari Allah..gunakan senjata yg satu ini..doalah selalu.. dan bacalah doa yang terbaik pada sujud terakhir setiap solat.. Kalau berkesempatan, buatlah solat Hajat. Semoga dipermudahkan segala untuk Haqim dan keluarga ct..amiiin..

sYiRa LoKMaN said...

semoga baik2 saja :)

ct aman said...

terima ksh hasina....:')

ct aman said...

risau jgk kak...rsau komplikasi selepas...sbb die ade asma...tp harap2 xde pape...in sha Allah...terima ksh kak...:')

ct aman said...

iye kak...terima kasih....semoganye urusan di permudahkan....amin....

ct aman said...

iye.trima kasih;')

Siara Elina said...

in shaa Allah, amin. semoga si comel ini mendapat yang terbaik =) usaha dan doa yang paling penting =) in shaa Allah =)

ct aman said...

time ksh elina....