Friday, 5 December 2014

pengalaman anak eczema ke sekolah...

assalamualaikum...

arini masuk 3 hari aqim ke sekolah....hari pertama ke skolah...pagi semangat gile...muke ade sinyum gitu...class ni memang die bukak untuk cuti sekolah....kire macam persediaan ke tadika betul la tahun depan...aku sengaja antar...sebulan sepanjang cuti sekolah bagi umor 3 hingga 6 tahun...biar die suai kenal sikit..xde lah terkejut sangat nak sekolah tahun depan....bayaran 160...ok lah tu kan...untuk anak....class ni die ajar basic2 je...abc 123 alif ba ta gitu...

aqim ni kan exzema...so memang agak susah la...aku memang cerita pasal die kat teacher die dari A to Z pasal aqim...so bagi dieorang paham..alhamdulillah cikgu kat situ memang tip top....setakat ni alhamdulillah...hari first skolah die tahan sampai pukol 10.30 je...hewhew...gawat mommy bile cikgu die tlipon bagitau aqim da nangis+garu+ngantok..hai anak..bergegas la mommy g ke skolah amik die....nampak je muke mommy lagi lebat ujannye...;P takpe ari pertame anak...mommy paham...slow2 k...sebab anak mommy x macam anak org....x boleh panas..rimas...skolah kan ramai orang...so bile lame2 die x tahan....ok lah tu...

hari kedua..aku x lepas hp dari tangan...takot teacher die kol lagi...mommy buat keje umah macam biase..sedar2 da pukol 12...alhamdulillah..lega...class die abis kol 1.00pm...berjaye die menghabiskn second day die dengan jayenye...hikhikhikhik....mommy bangga...i know u can do it syg! awal aku amik die...depan pintu pagar die tunggu..muke senyum lebar...balik terus makan n mandi...rehat...

hari ketiga die da buat hal...ai anak...die kate x nak skolah..nak duk umah je....ish...mommy slow talk..bodek2 mainan sikit...baru la nak..tapi muke masam macam buah mengcepu gitu...tapi kena tegas...kalu x die da terbiase..lagipon besok da cuti dua ari..isnin baru hantar balik...lewat sikit masuk class..pegi kedai dulu..beli mainan...da pesan balik skoll baru boleh main tau..die ia kan aje..tapi bile sampai sekolah die menangis x nak masuk pagar skolah...nak bawak mainan...die da mungkir janji da.......puas pujok...menangis2...akhirnye teacher die bagi bawak tapi teacher die pegangkan dulu..balik baru boleh main...baru lah die nak masuk class...

panjang lagi perjalanan sekolahnye...arap di permudahkan..amin...mommy nak yang terbaik tuk awak anak...jangan jadikan exzema untuk kite sekat pergaulan anak kite...walaupon die x boleh panas...tapi aku still dedahkan die dengan persekitaran luar...bawak g taman....main macam biase...walaupon die x boleh panas..tapi naluri main die same je macam kanak-kanak lain....semoga cepat sihat..n menjalani kehidupan seperti biase...;')


fakhrul haqim bin fadhlur rahman..
buah hati mommy..hero n pelindung adik-adik nanti...
in shaa Allah...
doa mommy sentiasa mengiringi langkah awak anak...

sekian....

6 comments:

SalbiahM said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Ct Aman said...
This comment has been removed by the author.
Mazni Munawar said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Ct Aman said...
This comment has been removed by the author.
Mar Mansor said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Ct Aman said...
This comment has been removed by the author.