Saturday, 22 March 2014

:: operation + sunat ::

assalamualaikum..

alhamdulillah....da selamat semuanye...dulu aku pernah story tentang abg aqim yang nak operation undescended testis...(cek malas nak cari link)hehehe..da tangguh dua kali....alhamdulillah selamat di jalankan ari selase baru ni...

walaupon pade minggu sebelumnye tu die ade sedikit demam....tapi alhamdulillah menjelang operation tu die da sembuh sepenuhnye...batuk n selsema pon xde...so bolehla buat operation tu...sebab bukan ape...kalau batuk or selsema sikit pon...memang x boleh nak nak buat lagi...Allah permudahkan urusan.alhamdulillah.;)

di sebabkan rumah tersangat la dekat dengan hospital so juz admit daycare jela...puasa dari rumah..admit pagi tu n tunggu giliran nak operation jela. die kena puasa around 5 pagi tu..da start x boleh makan..awal aku kunci jam..masak nasi siap2 nak suruh die sahur.makan siap2..yelah kan..operation xtau pukol berape...aku takot die lapar n mengamuk pulak nanti.haru! naseb die ni memang senang sangat makan. xkira pukol brape..kejut die abang meh makan nasi..laju je die bangun..huhu.. dengan aku sekali sahur. :p

pagi tu sampai2 kat wad..daftar n terus duduk kat katil..da dapat no giliran...Dr kate maybe dalam pukol 12 jugaklah baru mula operation..sebab ade 3 patient sebelom die.aku tarik nafas lega..alhamdulillah..naseb bagi die sahur tadi..alamatnye kalu x minum x mkan sampai pukol 12! menjerit la pulak abg aqim!

ape yang paling aku lemah skali kalau masuk wad ni..n aku rase bukan aku jela yang rase macam tu..korang2 pon mesti rase bende yang same...masuk drip air kat tangan..ai ketar lutut...naseb cik somi ade teman. mase prosedur masuk jarum tu mak ayah memang x boleh masuk..ha dengar jela anak duk nangis kat dalam. aku tahan je wei air mate ni dari nitis..sobs sobs..tapi ati ni rase terpujuk jugak sikit. sebab dengar misi kat dalam tu duk pujuk2 die..layan die.. after 5 minit..ok siap..

sementare nak tunggu tu kami juz duk rehat2 atas katil..die pon xde meragam nak lari sane lari sini..mase ni aku da siap salin uniform nak teman die masuk dewan bedah.. lega jugak sebab boleh teman die n iring sampai ke dalam operation room tu..sampai da siap bius baru kena tunggu kat luar.

tepat pukol 12 setengah Dr da pangil siap sedia nak masuk operation room da. alahai..mase ni x dapat nak story mory macam mane perasaan aku..berceramok(betul aku eja?) takot sangat. dalam hati ni x putus2 doa..moga di permudahkan segalanya...mase iring tu...aqim ok..relax je...sebab die memang xtau pape..die juz ingat masuk wad biase.n die memang jenis x takot dengan orang.. die boleh cakap2 lagi dengan pakar bius..tanye itu ini..die xtau yang pakar tu sat lagi nak bagi die pengsan sepanjang operation tu berlangsung..aduhai anak...tapi nak bagitau yang staf2 kat operation room tu super duper peramah n baik sangat. buat aku rase selesa. n aqim pon happy sebab dapat mainan.

tiba saatnye da ready nak operation. da siap sedia nak tolak kat bilik ot tu...hati aku ni sebak semacam. ketahuilah nak. mummy setuju ni..bukan nak bagi haqim sakit. tapi nak aqim sihat.. macam orang lain..n lepas ni kite da x payah nak appoinment bagai...aqim pon x payah nak susah2 dah. sebak-,-

seronok aqim mase masuk bilik ot tu..ade lampu besar2..die pon sibuk riuh bertanye..ape tu ape tu kat nurse n Dr tu...Dr tu pon melayan baik sangat..sambil tangan die masukkan ubat bius tu ikut drip kat tangan aqim..tetibe aku tengok aqim terkulai hasil ubat bius tu.diam xdengar da suare die. nurse tu arahkan aku cium aqim sebelum keluar dari bilik ot tu..mase tu memang air mate aku x tertahan..mengalir jugak! aku cium dahi die..pipi die kiri kanan..keluar.

mase menunggu kat luar tu..aku selawat banyak2...bace ayat kursi. resah gelisah. x boleh nak buat pe..sejam berlalu...akhirnye siap..alhamdulillah...laju aku berjalan ke arah die...mase tu die da sedar,.tapi masih mamai2 lagi..aku pelok cium die...die merengek2..menangis..pedih barangkali.. hati ni x putus ucap alhamdulillah...selamat semuanye...:') syukur..selamat semuanye...

balik ke katil..abah da sedia menunggu kat situ..die duk mengadu kat abah sakit..kesian + syukur semuanye selamat..tq kat staf2 HOSHAS yang super duper baik tu..yang melayan aqim..bagi mainan lagi..

lepas kena pasang drip kat tangan...sayu je muke;')
tapi die ok je..x mengamuk pon..
aku duk melayan die main game...tengok video sin chan...

lastly tertidor jugak....xpela tido..xla rase lame sangat..
bangun je Dr da panggil masuk bilik ot...

bagi yang x tau ape itu undescended testis boleh bace sini
sekian
#xlupe..PRAY4MH370

12 comments:

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

kasihannya dia.. semoga cepat sembuh..

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, semoga cepat sembuh ya.. selamat pagi, singgah sambil menabung sini ~~~

bella luna said...

Ya Allah, kesianye.. Insyallah , semoga selaps ni anak akak sihat . amin

Norhasniza Khalid said...

semoga anak akak sihat sejahtera lepas ni ye.. :)

Mrs Hafidz'joo'Din said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Zee Suhaini said...

kesian kat aqim..moga cepat sembuh yer sayang..

Niesa said...

aduhh..kecik2 dh kena operate..kesian dia..semoga aqim cpt sembuh dan sihat sll ye.. :')

Ct Aman said...

time ksh kak...amin..

Siara Elina said...

adoi.. cian tengok muka dia kak =') moga cepat sihat =)

mamalurveameer.blogspot.com said...

kalau tak tengok dia lagi lepas operate memang sebak sgt..tapi bila ingat balik muka nakal dia tu..haha..

ctfand (ctfand.com) said...

cian dia..speedy recovery aqim...

SecretOfShaila said...

Alahai..ciannya...semoga cepat sembuh..