Wednesday, 23 April 2014

:: anak mengamuk kena pelok ::

assalamualaikum...

ape yang kite nak buat erk bile anak mengamuk? aku ade dua orang anak....yang sulong tu umor 4 tahun n yang ke dua tu umor 10 bulan...setiap kali abang mengamuk....terutama kalu eczema die datang menyerang..contohnya kalau macam tersalah makan...gatal-gatal nangis sampai mengamuk-ngamuk...aku sampai xtau nak buat ape....-,- yang si kecik ni pon da ade akai....hobi die kutip sesuatu benda yang die jumpa..n masuk mulut...haish..bahaya betul! kalu aku amik dari die sebelum masuk mulut...die punye marah sampai meniarap hentak muke kat lantai nangis sekuat hati...aduss! banyak akai betul! ape orang kate..learning process...satu lagi hati nak main tapi mate mengantok..pon boleh membuatkn si adik mengamuk..'',

tadi ade terbace satu artikel yang menarik...pelok anak kalau anak sedang mengamuk...ini yang aku selalu buat kat abang kalau die mengamok...sambil urut belakang...die ni hanya sesetengah orang je yang die akan ok makan pujuk kalau di pujuk....

antara manfaat pelukan :

merangsang perkembangan otak
mengurangkan stress
merangsang rase mengantok
membangun konsep diri yang positif
mengurangkan emosi negetif seperti kesepian,cemas dan kekecewaan
mengatasi rasa takot
peralihan tenaga

selebihnya korang boleh bace di sini

sekian...

10 comments:

Hunny Kitty said...

ai kalao dh peluk anak tu otomatik nak geget2 je dia hahahhaha..

nak jadi sponsor ek?
meh email ai meh s0undl4cks@gmail.com

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, susah gak kan nak jaga anak..kuatnya semangat ibu2.. thanks beri tips.. in shaa Allah, sheila akan amalkan.. heee

Ct Aman said...

hunny kitty : tu la...geram...
ok nnti sy pm..

sheila : kena kuat semangat! baru blh jd super mommy...;)

Mrs Velentine said...

memang pelukan tue ada manfaatnya..sebab tue budak2 suka dipeluk...

misz sheyla said...

memang x reti nak pujuk budak2..kdg2 ngan ank buah klau menangis bg je ape yg diorang nak..walaupun tau tu bukan kaedah yg bagus..boleh ambil tips ni...

Sheila Salim said...

ye, tak sabar nak jadi umi ~~~singgah menabung ribena sini

deno said...

salam dear... berkenaan walk a payung tu, dneo ada mesej kat dear :) Terima kasih sebab support Lupus patient!^^

Sheila Salim said...

singgah menabung inti sini. selamat pagi kak ~~~

Niesa said...

kalau mak anak mengamok la mcm mna?hehehe..pernah gak baca org post kt fb ni...

Ct Aman said...

Niesa: kalu dua-dua mengamok...huahua..bergegar la umah...haha