Monday, 14 April 2014

:: cake chocolate moist ::

assalamualaikum...

arini tetibe nak kongsikan resepi mudah bagi orang x reti membaking macam aku...kek chocolate moist versi kukus....in shaa Allah..jadi punye..ececeh!


ni dia...yang aku buat baru ni....xsempat nak tangkap pic step by step...

resepinya dulu aku pernah share..tapi ni aku kongsikan kembali...;)


bahan A 
1/2 cwn serbuk koko
1 cwn gula perang
1 cwn susu cair
1/2 cwn susu pekat manis
1 cwn mnyak jagung (if xde mnyak masak pon blh)
bahan B 
3 bji telor
1 sudu teh esen vanila
bahan C 
1 1/2 tepung naik sndiri (if xde blh gune tepung gandum)
1 sudu kecil soda
1 sudu kecil baking powder
(ayak sekali)

#aku asing bhn2nye bkn ape...org xpndai mcm den ni..mmng kna buat step by step!senang nk faham...n bg org faham...=)

#untuk toping
1 sudu butter
coklat masakan
wiping cream

firstly panaskan kukus....camporkan bahan A masukkan dlm periuk...letak atas api...then kacau hngga sebati....lepas tu ttup api...biar sekejap...lepas tu amik bahan B putar sehingga kembang..lebih kurang 10 minit..selepas tu camporkan semua bahan A bahan B n bahan C...kacau sebati....masukkan dalam loyang dan kukuskan selama 1 jam atau sehingga masak...=)

for toping die...masak coklat masakan butter n wiping cream sehingga coklat tu cair.....biarkan...die x kn keras sbb da letak wiping cream tu....(ni kate2 adik ipar sy...diela sifu sy!)theheheh....
da masak kek tu.....hiaskn toping di atasnye semase msh panas..nk lagi ohsem taburkan cokelet chip atas die..or manik urai....tapi pastikan semase tabur tu...toping die da betul2 sejuk...coz nnti cair plak..da teserlah nanti kecacatan kekal pade kek anda....hikhikhik..tu sahaje...simple!

-
-
-
-
-
-
-

tetiber tertayang pic pavlova ni...actually ni da lame buat....x teringat langsung nak update kat sini...memang terbaik dari ladang ok! resepinye boleh tengok kat SINI... my Sil da update awal....;)

10 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum. haaa terliurnya. dah lama nak buat sendiri chocolate moist ni..thanks kongsi resepi~~~

Nur Madihah said...

bila dah hias serius saya terliur!

Siara Elina said...

eeeeeeeeeeeeeeeeeeee sedapnyaaaaaaa... tq share akak =D

~ctaman~ said...

wslm...kalu da nk tu kna buat tau...baby nak tu...hehe

~ctaman~ said...

wslm...kalu da nk tu kna buat tau...baby nak tu...hehe

misz sheyla said...

xpandai pun siap juak sebijik ha....

Cik Puan said...

wooowooo...pavlova...dah lama tak melantak ne...slurrrpppppp....

Niesa said...

perggghhhh!!pavlova tuuuu...mmg telan air liur ar tgk..

~ctaman~ said...

ha...niesa blh la try buat...;)

ctfand (ctfand.com) said...

ish3..terkejut apesal kek coklat moist jadi rupa itu. rupa2nya...hihi. boleh cuba ni nanti. tq for sharing ct..colgate satupp..